CLEANUP DAY IN VLAARDINGEN: ‘Je hebt weggooiers en oprapers, wij zijn de oprapers’

Gepubliceerd op 22 maart 2024 om 21:20

Bij de grote voorjaarsschoonmaak op 23 maart 2024 wordt nu ook de buitenruimte aangepakt. Al het zwervende straatvuil van Vlaardingen wordt driftig opgeprikt door tientallen vrijwilligers. 18 van hen nemen onder leiding van de Buurtbezem de Oostwijk onder handen. ‘Als ik het zie is het míjn vuil geworden, want als ik het zie dan stoor ik me eraan.’

Nel Versteeg gaat al vier jaar lang één keer per maand de wijk door met het Buurtbezemteam. “Ik verdeel mensen in twee soorten, mensen die dingen op straat gooien en mensen die het oprapen. Wij zijn de oprapers. Mensen die dingen op straat gooien ga je niet kunnen veranderen. Ik zou niet weten hoe. Wat je wel kan doen, is gaan opruimen.” Dit mantra onderbouwt haar plan. Op Cleanup Day pakt ze het stukje niemandsland tussen Vlaardingen Oost en Schiedam aan, de Meester L.A. Kesperweg.

Het stukje snelweg heeft een oprit naar wat fastfoodzaken. Oude maaltijdverpakkingen decoreren de berm. “Die mensen halen wat te eten voor onderweg en dan staan ze bij de verkeerslichten en: hoppá uit het raam”, demonstreert Versteeg.

“Als ik het zie is het míjn vuil geworden. Want als ik het zie dan stoor ik me er aan”, legt de schoonmaker uit terwijl ze een Red Bull verpakking een zak in worstelt. “We zijn met zes mensen op dit stukje bezig en dan halen we toch al 20 vuilniszakken op.” Maar het lijkt toch soms een druppel op een hete plaat, morgen is het weer vies, voorspelt ze.

“Je doet wat je kan doen. Je zou elke dag wel willen, maar dan geef je het op.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.